Damwanden

Boogaerdt Hout produceert hoogwaardige damwanden van duurzaam hout, waaronder Azobé, Angelim Vermelho en Okan. Deze houtsoorten behoren tot de hoogste klasse van duurzaamheid, namelijk “Duurzaamheidsklasse I”, en bieden daardoor een lange levensduur. Damwanden worden veelvuldig gebruikt in waterbouwkundige toepassingen en worden vaak gecombineerd met horizontale gordingen of deksloven om de damwanden bij elkaar te houden.

Beschikbare houtsoorten voor damwanden:

Zoeker en maten

Bij de groefzijde van de planken wordt vaak een ‘zoeker’ aangebracht aan de onderzijde. Deze schuine kant zorgt ervoor dat de plank tijdens het heien goed tegen zijn voorganger wordt gedrukt. Onze damwanden zijn verkrijgbaar in diktes van 30 tot 100 mm. De werkende breedte van de damwandplanken varieert van ongeveer 150 tot 300 mm. Damwandplanken worden vaak geleverd in ‘vallende breedten’, wat betekent dat de planken geen vaste breedte hebben, maar dat de totale breedte van de damwand wordt gehanteerd. Naast de vallende breedte zijn er ook standaardmaten beschikbaar. Deze hebben een dunnere maat met een vaste dikte van ongeveer 30 mm en een vaste werkende breedte van 185 mm. Deze vaste maat bevat geen zoeker. Een zoeker wordt toegepast vanaf een dikte van 40 mm.

Duurzame opbouw

Naast de detaillering en de keuze van de houtsoort, heeft het ontwerp en onderhoud van een damwand een sterke invloed op de totale levensduur ervan. De meeste grondsoorten vormen een gunstige voedingsbodem voor micro-organismen. Door het contact tussen het hout en de bodem zoveel mogelijk te beperken, kan de levensduur van de damwandconstructie worden verlengd. Het deel van de damwandplank dat zich in het water en in de grond bevindt, blijft voortdurend nat of vochtig. Het deel dat boven water uitsteekt, kan drogen, krimpen en scheuren, wat leidt tot inwatering en degradatie. Om dit te voorkomen, kan een houten lat worden gebruikt om de kopse kant van het hout af te dekken. Het gebruik van deksloven wordt ten zeerste aanbevolen. Afhankelijk van de maat en houtsoort kunnen wij u hierover adviseren. Neem contact met ons op voor meer informatie.