De geschiedenis van Boogaerdt Hout

Boogaerdt Hout vindt zijn oorsprong in Rotterdam in 1741, waar Ary en Bart Boogaerdt hun houtkoperij vestigden in een van de houtzaagmolens aan de Hooge Zeedijk.

Op 6 mei 1811, tijdens de Franse bezetting, kocht Meindert Boogaerdt de zeskantige houtzaagmolen ‘De Karper’ in Krimpen aan de Lek. Sindsdien zijn er veel gegevens bewaard gebleven. In 1845 werd de nieuwe en grotere houtzaagmolen ‘Weltevreden’ gebouwd. Het bedrijf floreerde en in 1856 werd buiten het dorp de eerste stoomzagerij van Nederland gebouwd. Ondanks uitdagende tijden kon het bedrijf zich ontwikkelen tot een modern houthandelsbedrijf dat bekendheid verwierf als leverancier voor de jacht- en scheepsbouw, timmer- en trappenindustrie, naaldhoutindustrie en de grond-, weg- en waterbouw.

historie zagerij

Predicaat ‘Koninklijk’

In 1986 ontving de Boogaerdt Groep het predicaat ‘Koninklijk’. Op dezelfde datum werd een nieuwe zagerij en schaverij in Krimpen in gebruik genomen, waardoor de mogelijkheden werden vergroot. Hout, de meest duurzame en milieuvriendelijke grondstof van nu en de toekomst, stelt de Koninklijke Boogaerdt Groep in staat om nog vele jaren haar vakmanschap en langdurige ervaring met toegevoegde waarde te blijven bieden.

Het predicaat ‘Koninklijk’ werd in 1986 verkregen en werd in 2012 met 25 jaar verlengd.