Damwanden

De damwanden van Boogaerdt Hout worden gemaakt van onder andere Azobé, Angelim Vermelho of Okan en hebben een messing-en-groefverbinding. Deze houtsoorten vallen in de hoogste klasse van duurzaamheid namelijk “Duurzaamheidsklasse I” en gaan daardoor jaren mee.  Damwanden worden in vele gevallen voor waterbouwkundige toepassingen gebruikt. Vaak in combinatie met een horizontale gording of deksloof, deze houden de damwanden bij elkaar.

Contact

Zoeker en maten

In veel gevallen wordt aan de onderzijde van de planken een ‘zoeker’ aangebracht aan de groefzijde. Deze schuine klant zorgt ervoor dat de plank tijdens het heien goed tegen zijn voorganger wordt gedrukt. Onze damwanden zijn beschikbaar in diktes van 30 tot 100 mm. De werkende breedte van damwandplanken ligt tussen de circa 150 en 300 mm. Damwandplanken worden vaak geleverd in ‘vallende breedten’, wat wil zeggen dat de planken geen vaste breedte hebben. Dan gaan we uit van de totale breedte van de damwand. Naast de vallende breedte zijn er tevens een standaard maten beschikbaar. Deze hebben een dunnere maat met een vaste dikte van circa 30 mm en een vaste werkende breedte van 185 mm. Deze vaste maat heeft geen zoeker. Een zoeker wordt toegepast vanaf een dikte van 40 mm. 

Duurzame opbouw

Naast detaillering en houtsoortkeuze is het ontwerp en onderhoud van een damwand sterk van invloed op de totale levensduur van een damwand. De meeste grondsoorten zijn een gunstige voedingsbodem voor micro-organismen. Door het contact tussen hout en bodem zoveel mogelijk te beperken kan de levensduur van de damwandconstructie worden verlengd. Het deel van de damwandplank dat in het water en in de grond staat, blijft voortdurend nat/vochtig. Dat deel dat boven water uitsteekt, kan drogen waardoor het krimpt en scheuren kunnen ontstaan met vochtophoping door inwatering en degradatie als gevolg. Omdat te kunnen voorkomen, zou een houten lat kunnen worden aangebracht die de kopse kant van het hout afdekt. Zo is het ten alle tijden aan te raden om deksloven toe te passen. Afhankelijk van de maat en de houtsoort kunnen wij u hierover informeren.

Damwand (azobe)
  • Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.