‘Het is een antwoord op een heel duidelijke vraag uit de markt’, zegt Lars Bastiaansen. En dat is natuurlijk goed nieuws voor de Sales Manager bij Boogaerdt Hout in Krimpen aan de Lek. ‘Architecten en ontwikkelaars willen steeds vaker houten gevelbekleding. Of bijvoorbeeld houten afwerkingen aan de onderkant van balkons en overstekken. Die dienen vaak aan brandklasse B te voldoen, daar is het Bouwbesluit heel duidelijk in. Dan ontkom je tot nu toe niet aan een gesloten systeem en dat dan met hout dat geïmpregneerd is of behandeld met een brandvertragende coating.’
Terwijl een open gevelbekleding: de latten, liefst in verschillende breedtes, op enige afstand van elkaar aan de gevel bevestigd, esthetisch vaak mooier gevonden wordt. Bastiaansen: ‘Daarnaast: bij het behandelen van gevelhout met producten die een brandvertragendheid realiseren, geeft het meestal geen sluitend antwoord. Je kan ook te maken krijgen met een onderhoudsprogramma, producten die een negatieve milieu impact kunnen hebben, etc.
Boogaerdt Hout, gespecialiseerd in import en verkoop van o.a. tropische hardhoutsoorten voor verschillende toepassingen, verkoopt die andere gevelproducten ook. Maar gaat er wel steeds preciezer mee om. Bastiaansen: ‘Vroeger verkocht je het hout gewoon op bestek. Door o.a. de komst van de WKB ga je steeds meer de architect of aannemer informeren hoe de gevelbekleding moet worden toegepast. Onze producten zijn namelijk onderdeel van de totale kwaliteit prestaties van een gevel.
Forestlines® Gevelbekleding
En daar komt de oplossing om de hoek kijken: Forestlines®, bedacht en ontwikkeld door Steven Paulussen, eigenaar van Houthandel Paulussen in het Belgische Retie. Die won er in het afgelopen jaar allerlei ontwerp- en productprijzen mee. Het is nu sinds kort bij Boogaerdt Hout (en bij twee andere gespecialiseerde Nederlandse houthandelaren) te koop.
Het idee en de toepassing is gebaseerd op een materiaaleigenschap van aluminium: dat het warmte geleidt. De houten geschaafde geveldelen van 20 mm dik worden met een speciaal profiel in aluminium strips geschoven en aangesloten. De planken liggen in een blinde verbinding over de schroeven waarmee de strips op de regels worden bevestigd.
Bastiaansen: ‘Tot nu toe is het systeem vooral in verticale richting goed door de test gekomen.
Het aluminium zorgt voor een ontbrandbare strook tussen de houten delen. En er is dus een vermindering van het brandbare oppervlakte. Extra effect is dat het aluminium de warmte uit het hout onttrekt en verdeelt over dit grotere oppervlakte. De gevel kan meer warmte absorberen alvorens ze ontvlamt.
Bijzonder is dat het complete systeem: substraat brandklasse A, regels en dan de Forestlines® bekleding, op brandgedrag getest is (in het brandlab van Peutz) en gecertificeerd. In verband met de WKB is het immers niet langer voldoende om een houtproduct met een bepaalde brandgedrag (productprestatie) te leveren, het hele systeem zoals het wordt aangebracht, ‘end-use’, moet voldoen.
Bastiaansen: ‘Er zijn al veel houtsoorten getest. Onbehandeld, dus, want dat is nu juist het unieke van dit systeem. Wat ik zelf opmerkelijk vind is dat wij merkte dat hout met een hoge volumieke massa, helemaal niet minder goed blijkt te branden dan lichtere hout. Dat gaat tegen staande handelskennis in. Die zegt dat hoe zwaarder een houtsoort is, des te minder het brand. Alle reden, dus, om het steeds goed te testen.’
Houten gevelbekleding brandklasse b
Geslaagd voor de test zijn tot nu toe onder andere het (ook niet lichte) Basralocus, Jatoba, Tali, Tigerwood en Okan. En dan alleen geschaafd en in breedte maten tussen 65 en 135 millimeter. Het aluminiumprofiel heeft standaard een zwarte afwerking maar is in principe in alle denkbare kleuren leverbaar, architecten kunnen los gaan. Aluminium is natuurlijk geen biobased product, maar het metaal is wel goed recyclebaar. De profielen van Forestlines® zijn gegarandeerd tenminste voor 70 procent van hergebruikt aluminium.
Bastiaansen: ‘We hebben dit product nu al bij verschillende projecten op de tekentafel liggen. Als een ontwerper kiest voor een open houten gevel die brandklasse B moet halen, zeker als het ook van onbehandeld hout moet zijn, dan is dit nu één van de weinige goede, end-use geteste, opties.’
Artikel: Houtwereld Nr. 7 Gevelbekleding juni 2023