Waarom kiezen voor houten gevelbekleding?

Houten gevelbekleding biedt een unieke en natuurlijke uitstraling die veel mensen aanspreekt. Het heeft talloze mogelijkheden en er is voor ieder wat wils. Of u nu een strakke look of een warme uitstraling met noesten en kwasten wilt, hout kan aan uw wensen voldoen. Daarnaast is houten gevelbekleding gemakkelijk te installeren, verkrijgbaar in verschillende prijsklassen en heeft het een hoge duurzaamheid. Kies daarom voor een houtsoort met een hogere duurzaamheidsklasse (klasse I of II), zodat uw gevel beter bestand is tegen rot en schimmels. Door de natuurlijke opbouw van hout biedt het ook isolerende eigenschappen, wat zorgt voor een natuurlijke buffer tegen temperatuurschommelingen. Het enige nadeel van houten gevelbekleding is dat het niet volledig onderhoudsvrij is, maar met de juiste houtsoorten en installatiemethoden kan dit tot een minimum worden beperkt. Bovendien kan hout relatief eenvoudig worden vervangen indien nodig.

Circulair bouwen met hout

Hout voldoet aan alle milieu- en klimaateisen en speelt een belangrijke rol in duurzaam bouwen. Het is een natuurlijk materiaal dat niet alleen CO2 opslaat, maar ook blijft groeien. Door houten gevelbekleding toe te passen in de bouw maakt u automatisch een duurzame keuze. Bij Boogaerdt Hout bieden we FSC®-gecertificeerde of PEFC-gecertificeerde producten, zodat u een verantwoorde keuze kunt maken voor circulair bouwen.

Gesloten versus open gevelbekleding

Bij gesloten gevelbekleding worden de profielen aaneengesloten of overlappend aan de gevel bevestigd, waardoor een hoge mate van vochtkering wordt bereikt. Het vereist echter extra aandacht en optimale detaillering om vochtproblemen te voorkomen. Voldoende ventilatie is essentieel en er moet ruimte tussen de delen blijven (expansieruimte) om spanningen in de constructie op te vangen. Open gevelbekleding daarentegen wordt bevestigd met een onderlinge afstand van 7 tot 10 mm, wat zorgt voor optimale ventilatie en het voorkomen van constructieve spanningen. Volgens het Bouwbesluit mag de tussenruimte niet groter zijn dan 10 mm in verband met ongedierte. Over het algemeen gaat open gevelbekleding langer mee. Achter het regelwerk wordt een damp-open vochtkerende folie gebruikt, die in het geval van open gevelbekleding UV-bestendig moet zijn.