Waarom houten gevelbekleding?
Er zijn veel verschillende soorten gevelbekleding. Maar houten gevelbekleding geeft toch wel de mooiste, natuurlijke en warme uitstraling. Hout heeft veel verschillende mogelijkheden en heeft voor iedereen wat wils. Wilt u een strakke look of juist een warme hout look met noesten en kwasten alles is mogelijk. Houten gevelbekleding is gemakkelijk te installeren, is er in verschillende prijsklasse en heeft een hoge duurzaamheid. Kies dan ook voor een houtsoort met een hogere duurzaamheidsklasse (klasse I of II). Hierdoor is je gevel langer bestand tegen rot en schimmels. Doordat hout een natuurlijke opbouw heeft geeft dit ook een extra voordeel in isolatie. Dit geeft een natuurlijke buffer voor temperatuursverschillen. Enige nadeel van houten gevelbekleding is dat het niet geheel onderhoudsvrij is. Maar met de juiste houtsoorten en de juiste manier van installatie is dit tot een minimaal te beperken. En het hout kan ook op relatief eenvoudige manier worden vervangen.
Circulair bouwen
Hout komt aan alle milieu- en klimaateisen tegemoet. Zeker omdat duurzaam bouwen een steeds grotere rol gaat spelen, hierdoor blijkt hout als bouwmateriaal een zeer logische keuze. Het is een natuurlijk materiaal dat niet alleen CO2 opslaat, maar ook blijft groeien. Door houten gevelbekleding toe te passen in de bouw, maak je automatisch een duurzame keuze.
Vraag naar onze FSC®-gecertificeerde of PEFC™-gecertificeerde producten.

Gesloten versus open gevelbekleding
Men spreekt van gesloten gevelbekleding als profielen aaneengesloten ofwel overlappend aan de gevel bevestigd zijn. Op deze wijze is een hoge mate van vochtkering te bereiken. Het toepassen van gesloten gevelbekleding vraagt extra aandacht en optimale detaillering. Voldoende ventilatie is essentieel om vochtproblemen te voorkomen en er dient ruimte tussen de delen te blijven (expansieruimte) om spanningen in de constructie, ten gevolge van krimp of zwelling, op te vangen. Open gevelbekleding, waarbij de delen met een onderlinge afstand van 7 tot 10 mm van elkaar bevestigd zijn, ventileert optimaal. Ook constructieve spanningen zullen niet optreden. Deze tussenruimte mag volgens Bouwbesluit niet groter zijn dan 10 mm in verband met ongedierte. Open gevelbekleding gaat doorgaans gemakkelijker lang mee. Achter het regelwerk past men een damp-open vochtkerende folie toe, welke in het geval van open gevelbekleding uv-bestendig dient te zijn.
