oregon pin boot

Oregon Pine voor roeiriemen Koningssloep

In het hartje van Rotterdam vervaardigen twee scheepstimmermannen nieuwe roeiriemen voor de Nederlandse Koningssloep. Om weer te kunnen varen met de bijna tweehonderd jaar oude ‘Gouden Koets te water’ maken Hoogstad Scheepstimmerwerk en Spant Houtwerk twintig replica’s van de historische roeiriemen. De roeiriemen worden vervaardigd van Oregon Pine geleverd door Boogaerdt Hout.

Niko Hoogstad en Jesse Kazemier, van respectievelijk Hoogstad Scheepstimmerwerk en Spant Houtwerk, werken momenteel aan de productie van twintig nieuwe roeiriemen voor de Nederlandse Koningssloep. Beide timmermannen, gespecialiseerd in scheepsrestauratie en timmerwerk op en in historische vaartuigen, maken de roeiriemen nagenoeg identiek aan de oude Koninklijke roeiriemen.

De nieuwe roeiriemen worden vervaardigd van speciaal geselecteerd Oregon pine, geleverd door Boogaerdt Hout. Dit hout is veerkrachtig, vormvast, foutvrij en heeft een uitstekende sterkte-gewicht verhouding. De scheepstimmermannen verlijmen meerdere dunne lagen Oregon pine tot één balk, waaruit zij door frezen, schaven en schuren een roeiriem vormen. Deze constructie zorgt voor een vormvast, duurzaam en licht geheel.

Met de replica’s kan er in de toekomst weer geroeid worden met de inmiddels gerestaureerde Nederlandse Koningssloep. De Koningssloep werd gebouwd voor koning Willem I tussen 1816 en 1818. Bij officiële aangelegenheden met leden van het Koninklijk Huis is de Koningssloep meerdere malen gebruikt: voor het eerst bij de inhuldiging van koning Willem II in 1841 en voor het laatst bij het zilveren huwelijksfeest van koningin Juliana en prins Bernhard in 1962.

De Koningssloep wordt na een flinke opknapbeurt binnenkort weer geëxposeerd in Het Scheepvaartmuseum. De nieuwe roeiriemen zullen naar verwachting medio maart gereed zijn.

Zie ook Roeiriemen Koningssloep op Facebook, www.scheepstimmerwerk.nl en www.spanthoutwerk.nl.