Toepassingen

Oregon Pine wordt, dankzij de gunstige sterkte eigenschappen en de grote afmetingen waarin het te koop is, voor zeer veel toepassingen gebruikt. In de bouw voor zowel de binnen- en buitenwerk. Bijvoorbeeld betimmeringen, ramen, kozijnen en deuren (met kwartiers gezaagde stijlen en dorpels), vloeren van kwartiers gezaagde delen(zogenaamde riftvloeren), pergola’s en hekken. Zwaar balkhout wordt in dragende (spant)constructies toegepast. Aangezien Oregon Pine behoorlijk bestand is tegen zuren, wordt het ook voor vaten en kuipen in de chemische industrie gebruikt. Bekende toepassingen zijn ook ladderbomen, turngereedschap (bijvoorbeeld banken, evenwichtsbalken, wandrekken), carrosseriebetimmering, lijsten, stelen, stokken, meubelen en voor botenbouw (dekken voor jachten, huiden, spanten, masten, kano’s en roeiriemen).

Ladders
Door de specifieke sterkte-eigenschappen is deze houtsoort uitermate geschikt voor het fabriceren van professionele ladders voor glazenwassers en schilders. Helaas zijn deze ladders door de regelzucht van Europa veelal vervangen door hoogwerkers.

Te bewerken

Fijnjarig Oregon Pine is gemakkelijk en netjes te bewerken, mits scherp gereedschap wordt gebruikt. Bij hout met een groeiring breedte boven de 5mm gaat dat moeilijker, evenals bij hout met veel kwasten. Schaven levert een mooi, glad oppervlak op. Gedroogd Oregon Pine is hard en daardoor moeilijker is hard en daardoor moeilijker te nagelen, althans handmatig. Deze houtsoort heeft een corroderende werking op metalen, wanneer het hout nat is of het vochtgehalte boven de 18 tot 20% ligt. Er verschijnen dan licht grauwblauwe verkleuringen op het hout. Daarom verdient het aanbeveling roestvaststalen of aluminium bevestigingsmiddelen te gebruiken.

Wij beschikken over een eigen machinale waarmee we verschillende bewerkingen voor u kunnen uitvoeren. Naast de standaardbewerkingen kunnen wij veel voor u betekenen. Vraag naar de mogelijkheden.

< Terug naar Houtsoorten

  • Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.