Oregon Pine

Oregon Pine is een populaire en bekende houtsoort in Nederland. Deze houtsoort wordt al meer dan 100 jaar uit de Verenigde staten (staat Oregon) en Canada geïmporteerd. Ook wel Douglas Fir genaamd. Niet te verwarren met inlands Douglas. Het komt van nature veel voor aan de westkust van Noord Amerika, vooral in het laagland tussen de Grote Oceaan en het Cascaden gebergte. Het spint is witachtig, het kernhout steekt daar licht oranje bruin tegen af; het donkert na tot oranjeachtig geel bruin. Deze mooie Amerikaanse houtsoort is harshoudend, waardoor soms vettige vlekjes of streepjes op het geschaafde oppervlak zichtbaar zijn. Ook hardzakken komen voor. Opvallend is het contrasterende kleurverschil in de groeiringen tussen vroeg- en laathout. In het kwartiers (radiale) en kopse vlak is dit zichtbaar in een streeptekening respectievelijk ringen.

Bij transparante afwerkingen komen de esthetische aspecten van Oregon Pine prachtig tot hun recht. In Nederland maken ontwerpers daar steeds meer gebruik van binnen- en buitenkozijnen, maar ook constructief in fraai gevormde kolommen.

Boogaerdt Hout levert speciaal voor de Nederlandse markt een hogere kwaliteit Oregon Pine te allen tijde gecertificeerd, FSC® of PEFC™. Al ongeveer 75 jaar wordt deze voortreffelijke houtsoort uit de Amerikaanse staat Oregon en uit het Canadese British Colombia door ons geïmporteerd. Wij kunnen dus bogen op een lange ervaring als leverancier aan de timmer-(kozijnhout), ladder- en mastenindustrie. Door onze hoge eisen een constante kwaliteit hout op voorraad zorgvuldig in Amerika gedroogd. Ruime ervaring en kennis van onze sorteerders en verkoopadviseurs maken vele bewerkingen mogelijk door onze eigen zagerij en schaverij. Oregon Pine mag blank afgewerkt worden toegepast buiten de glaslijn, waardoor de mooie geel-bruine kleur zichtbaar blijft. Levering mogelijk tot zeer zware maten. Ook is er de mogelijkheid tot leveren onder het KOMO keurmerk.

Wilt u meer weten over deze fijne houtsoort met vele mogelijkheden? Wij adviseren uw graag.

Contact

Mooi en esthetisch

Gedurende de laatste twintig jaar wordt deze houtsoort veel gebruikt voor kozijnen. Door de rifte zaagwijze is deze soort hier uitermate geschikt voor. Vanwege de mooie zachtrode kleur is een blank gelakte afwerking een streling voor het oog. Dosse (tangentiaal) gezaagd hout geeft een fraaie vlamtekening. Oregon Pine heeft een bijzonder fijne structuur. Ook de groeiringen liggen compact bij elkaar; op een houtdoorsnede van 15cm zitten er soms 150. 

Voor meer informatie over;

Toepassingen

Oregon Pine wordt, dankzij de gunstige sterkte eigenschappen en de grote afmetingen waarin het te koop is, voor zeer veel toepassingen gebruikt. In de bouw voor zowel de binnen- en buitenwerk. Bijvoorbeeld betimmeringen, ramen, kozijnen en deuren (met kwartiers gezaagde stijlen en dorpels), vloeren van kwartiers gezaagde delen(zogenaamde riftvloeren), pergola’s en hekken. Zwaar balkhout wordt in dragende (spant)constructies toegepast. Aangezien Oregon Pine behoorlijk bestand is tegen zuren, wordt het ook voor vaten en kuipen in de chemische industrie gebruikt. Bekende toepassingen zijn ook ladderbomen, turngereedschap (bijvoorbeeld banken, evenwichtsbalken, wandrekken), carrosseriebetimmering, lijsten, stelen, stokken, meubelen en voor botenbouw (dekken voor jachten, huiden, spanten, masten, kano’s en roeiriemen).

Ladders
Door de specifieke sterkte-eigenschappen is deze houtsoort uitermate geschikt voor het fabriceren van professionele ladders voor glazenwassers en schilders. Helaas zijn deze ladders door de regelzucht van Europa veelal vervangen door hoogwerkers.

< Bekijk de Datasheet

Kwaliteit

De gangbare importkwaliteit in Oregon Pine is “No. 2 Clear & Better”. De regels voor deze kwaliteit zijn vrij algemeen en weinig strikt. Een enorme variatie in deze kwaliteit is mogelijk zonder de regels te overschrijden.Wij importeren slechts van die zagerijen welke bereid zijn met ons mee te gaan in de richting van de door de timmerindustrie gestelde eisen. Deze extra eisen bestaan uit beperkingen in het aandeel spint, kwasten & harszakken en gelden ook voor de fijnnervigheid. Tevens voldoet het Oregon Pine van Boogaerdt Hout in vol hout (dus niet gevingerlast) aan de eisen welke gelden voor het Politiekeurmerk m.b.t. de weerstandsklasse voor inbraakwerendheid (bron Stichting Hout Research).

Uiteraard moeten we het hebben van het uitleveren van Oregon Pine aan de verbruikers en hopen dan ook dat u ons wilt betrekken bij het aanbieden of leveren van ons hout aan de verbruiker. Wij nodigen u dan ook graag uit om eventueel samen met uw opdrachtgever ons bedrijf en de houtsoort Oregon Pine te komen bekijken. Indien u meer informatie wenst over onze mogelijkheden in deze of een van de andere houtsoorten kunt u te allen tijde contact met ons opnemen.

Voorraad

Wij beschikken continu over een ruime voorraad in de meest gangbare maten voor o.a. kozijnen, ramen, deuren, gevelbekleding, ladders en masten.

Momenteel ook Oregon Pine in:

  • Halfhouts KOMO rabat 25 x 150 mm rift
  • Diverse modellen glaslatten
  • Gevel- en timmerwerk in Boogaerdt’s Oregon Pine is geschikt voor toepassing onder POLITIEKEURMERK

Gecertificeerd

Onze voorraad is volledig gecertificeerd. Vraag naar onze FSC®-gecertificeerde of PEFC-gecertificeerde producten.

Oregon Pine Kozijnen WNF
  • Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.