Iroko

Iroko hout is sterk, duurzaam en werkt weinig. Daarom is het voor zeel veel doeleinden te gebruiken, zowel binnen als buiten. Zo kan het bijvoorbeeld gebruikt worden voor kozijnen, ramen en deuren,houten gevelbekleding, binnenbetimmeringen, trap en traptreden, meubels, carrosserie- en wagonbouw. Deze Afrikaanse houtsoort vertoont in uiterlijk een vage gelijkenis met Teak, waardoor het ook wel Afrikaans Teak wordt genoemd. Deze benaming is echter misleidend vanwege de duurzaamheidsklasse. Het vers gezaagde kernhout van Iroko hout heeft een botergele tot bruingele kleur, soms zijn donkere zones aanwezig. Het lichtgekleurde spint steekt duidelijk af tegen het kernhout en is 50 tot 100 mm breed. Iroko heeft de eigenschap dat het mooi egaal vergrijsd. Dit geeft een prachtig eindresultaat bij een houten gevel.

Wilt u meer informatie over deze mooi houtsoort? Wij horen het graag.

Contact

Eigenschappen

Naam: Iroko
Groeigebied: Tropisch Afrika
Botanische naam: Milicia excelsa
Duurzaamheidsklasse: Kernhout klasse I -2
Sterkteklasse: D40
Volumieke massa:
(470-)650(-850) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 950-1200 kg/m3 (vochtgehalte circa 85%).

Geschikt voor: Betimmeringen binnens- en buitenshuis, gevels, puien, deuren, meubelen, bar- en toonbankbladen, vloeren, lijsten.
Te bewerken: Goed, zowel met handgereedschap als met houtbewerkingsmachines goed te bewerken

Bewerkbaarheid

Iroko hout is, zowel met de hand als machinaal, goed te bewerken. De gereedschappen worden hierbij minder snel bot dan bij teak, mits het geen kalkinsluitsels bevat. Bewerkingen voor profielen, pen- en gatverbindingen, boren en draaien leveren geen problemen op. Goede afzuiging tijdens bewerken is noodzakelijk om gezondheidsproblemen bij daarvoor gevoelige personen te voorkomen. De stammen en het natte hout hebben vaak grote inwendige spanningen. Bij bewerken kan dit leiden tot kromtrekken van bepaalde delen. Eenmaal bewerkt en goed droog blijft de houtsoort zeer stabiel.

Iroko trap met gripstrips

Standaard aanvoermaten

Iroko FAS KD Breedte (mm)
90 105 130 155 180 205 Vallend breed
Dikte (mm) 46 x x
52 x x x
65 x x x x x
80 x x x x x
105 x x x x x

 

Iroko Komo gevingerlast KD Breedte (mm)
86 96 98 120 144 Lengte
Dikte (mm) 44 x 600 cm
62 x x 600 cm
71 x 600 cm
72 x x x 600 cm
95 x x x 600 cm

Vraag naar onze FSC®-gecertificeerde of PEFC-gecertificeerde producten.

< Terug naar Houtsoorten

Kwaliteitseisen

Sinds 1989 is er een Nederlandse norm verschenen in de serie kwaliteitseisen voor hout (KVH 1980); NEN 5482.  Verder is deze houtsoort genoemd in de lijst van goedgekeurde houtsoorten voor de toepassing in houten gevelelementen. Dit betekent dat het geleverd kan worden met een met een KOMO® productcertificaat.

  • Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.