Eiken

Eiken kernhout heeft een geelbruine tot donkerbruine kleur en steekt duidelijk af tegen het bleekbruine spinthout. Kwartiers gezaagd hout vertoont karakteristieke glanzende ¨spiegels¨, veroorzaakt door de brede stralen. Het hout is ringporig waardoor op het dosse vlak een vlamtekening ontstaat. Structuur en kwaliteit variëren afhankelijk van de groeicondities. Eiken heeft een hoog looistofgehalte, waardoor metalen die ermee in contact komen snel corroderen. Wij hebben een ruim assortiment met verschillende maten in voorraad maar kunnen tevens bestekmatig constructiehout zagen. De bewerkbaarheid is sterk afhankelijk van de volumieke massa. Eiken laat zich in het algemeen echter gemakkelijk, zowel met machines als met de hand, bewerken (draaien en frezen). Bij het schaven wordt een gereduceerde spaanhoek aanbevolen om een glad oppervlak te krijgen. Eiken werkt middelmatig als het eenmaal tot de vereiste droogtegraad is gedroogd.

Vraag naar de mogelijkheden.

Contact

Eigenschappen

Naam: Europees Eiken
Groeigebied: Europa en Klein-Azië.
Botanische naam: Quercus robur L. (= Quercus pedunculata) 2. Quercus petraea (Matt.) Liebl. (= Quercus sessiliflora).
Gebruiksklasse: 1 – 4
Duurzaamheidsklasse: 2-4
Sterkteklasse: D18, D24 en D30
Kunstmatig gedroogd: 18 – 20 %
Volumieke massa:
(500-)710(-970) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 900-1200 kg/m3 (vochtgehalte circa 65%)

Geschikt voor: In buitentoepassingen zoals constructies scheepsbouw, bruggenbouw, waterwerken, woningbouw, gevelbekleding, kozijnen, ramen, deuren, g, dwarsliggers), carrosseriebouw. In binnen toepassingen zoals meubelen en vloeren (parket, stroken, planken, bedrijfsvloeren, wagonvloeren)
Te bewerken: Eiken is in zijn algemeenheid zowel machinaal als met handgereedschap makkelijk te bewerken

Eiken gevingerlast profielen

Eiken kwaliteitsklasse

Het assortiment Europees gedroogd Eiken heeft Boogaerdt hout verdeeld in een drietal kwaliteiten. Dit geeft een groot voordeel aangezien je voor verschillende toepassingen een andere kwaliteit verwacht. Een mooie rustieke tafel met meerdere gezonde noesten en een klein beetje spint is in te delen in de kwaliteit ‘Licht Rustiek’. Dit terwijl iemand anders juist een foutvrije tafel wil. Dan vraagt u om de ‘Prime’ kwaliteit. Bekijk de kwaliteiten en en voordelen op onze eiken website.

Kwaliteiten

Toepassingen

Het is niet mogelijk om alle toepassingsgebieden van Eiken weer te geven. In vrijwel iedere industrie en vrijwel overal is het hout toe te passen, zowel voor constructiehout, op scheepswerven, bij bruggenbouw en waterwerken, als in de chemische industrie, de meubel-, speelgoed-, sportartikelen-, carrosserie-, en landbouwmachine-industrie. Tevens voor kozijnen, ramen, deuren, parket- en strokenvloeren, kerkmeubelen en gereedschappen.

Het inlands Eiken wordt speciaal toegepast voor constructiehout, kozijnen, balken en bedrijfsvloeren. Zwaardere maten worden tevens veel gebruikt in waterwerken als dwarsliggers, remmingwerken, brugdekken, palen, sluisdeuren, dukdalven en walbeschoeiingen. Europees Eiken is onvervangbaar als het gaat om de vervaardiging van vaten voor wijn, sherry, cognac en andere alcoholische dranken die veel van hun smaak ontlenen aan de in Eiken aanwezige looizuren.

Europees Eiken - Ton Borsboom

Standaard aanvoermaten

Europees Eiken KD
  Amerikaans Eiken (wit) KD
Dikte (mm) Breedte (mm) Lengtes(cm)   Dikte (mm) Breedte (mm) Lengtes(cm)
27 105 en breder ca. 140 tot 350   26 130 en breder 185 tot 490
34 105 en breder ca. 140 tot 350   33 130 en breder 185 tot 490
41 105 en breder ca. 140 tot 350   40 130 en breder 185 tot 490
52 105 en breder ca. 140 tot 350   65 130 en breder 185 tot 490
65 105 en breder ca. 140 tot 350   80 130 en breder 185 tot 490
80 105 en breder ca. 140 tot 350        
105 105 en breder ca. 140 tot 350        
  • Verschillende kwaliteiten leverbaar;
  • Spint is geen gebrek;
  • Verkrijgbaar in zowel vallende en vaste breedtes, afhankelijk van de afmetingen.
  • Vraag naar onze FSC®-gecertificeerde of PEFC-gecertificeerde producten.

Eiken constructiehout (vers gezaagd)

Naast bekantrecht heeft Boogaerdt Hout ook de mogelijkheid tot versgezaagd of constructie hout. Dit is te zagen naar gewenste specificatie per plaat of per stam.

Eiken Stammen
  • Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.