Afzelia hout

Afzelia staat bekend om de uitstekende eigenschappen, maar in de praktijk geldt doussié als de beste. Men onderscheidt de soorten aan de verschillend gekleurde inhoudsstoffen. Houtanatomisch zijn de verschillende soorten echter moeilijk van elkaar te onderscheiden. Afhankelijk van de groeiomstandigheden kunnen de eigenschappen van het hout enigszins variëren. Het kernhout is donkergeel tot roodbruin gekleurd. Het spint is bleekgeel en 30-50 mm breed.

Contact

Eigenschappen

Naam: Afzelia doussié
Groeigebied: Tropisch West-Afrika
Botanische naam: Leguminosae (Caesalpiniaceae).
Duurzaamheidsklasse: Kernhout klasse I
Sterkteklasse: Niet bekend
Kunstmatig gedroogd: 12 – 14 %
Volumieke massa:
(620-)820 (-950) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1100 kg/m3.

Geschikt voor: Afzelia is, dankzij zijn uitstekende eigenschappen duurzaamheid, sterkte, bestandheid tegen chemicaliën, stabiliteit en uiterlijk, geschikt voor tal van toepassingen
Te bewerken: Zowel met de hand als machinaal, goed tot moeilijk te bewerken

Afzelia gevelbekleding

Bewerkbaarheid

Bij het bewerken van droog afzelia is vanwege de grote stofontwikkeling goede afzuiging noodzakelijk. Afhankelijk van volumieke massa, draadverloop en inhoudsstoffen is afzelia, zowel met de hand als machinaal, goed tot moeilijk te bewerken. Bij het zagen kan bij sommige zaagtypen verbranding optreden. Een snijhoek van 15° vermindert de kans op inspringsel bij het schaven bij aanwezigheid van kruisdraad.

Afzelia doussie geschaafd
  • Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.