Technische informatie en regelgeving
Onderstaand vindt u informatie over eigenschappen en regelgeving met betrekking tot het toepassen van Bilinga. Er wordt verwezen naar diverse officiële documenten. Vanwege licentierechten kunnen we u kopieën van deze normen niet via de website ter beschikking stellen. Heeft u specifieke vragen neem dan direct contact met ons op.
Eigenschappen
Naam: Bilinga
Groeigebied: Tropisch West-Afrika
Botanische naam: Nauclea diderrichii (De Wild.) Merr. (= Nauclea trillesii, Sarcocephalus diderrichii), Nauclea
gilletii (De Wild.) Merr.
Duurzaamheidsklasse kernhout: 1
Gebruiksklasse: 5
Sterkteklasse: Herkomst West Afrika, sorteerklasse HS (BS 5756) is ingedeeld in D50 (NEN-EN 1912).
Kunstmatig gedroogd: nvt
Volumieke massa: (660-)750(-900) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, 900-1150 kg/m3 (vochtgehalte circa 55%).
Geschikt voor: Wordt veel gebruikt voor bouwconstructies zowel binnen als buiten. In de waterbouw voor sluisdeuren, remmingwerken, stuwen, steigers, gordingen, bruggen en brugdekken. Vlonderdelen en tuinhout.
Te bewerken: Ondanks de grote hardheid kan Bilinga machinaal toch vrij goed worden bewerkt.

Sterkte klasse Bilinga
In Nederland worden de Europese sterkteklassen volgens NEN-EN 338 gebruikt. Een sterkteklasse wordt aangeduid met de letter C voor naaldhout en D voor loofhout, gevolgd door een getal. Dat getal komt overeen met de representatieve waarde voor de buigsterkte evenwijdig aan de vezel (materiaaleigenschap). Deze waarden vormen het vertrekpunt van de constructeur om de rekenwaarde van het materiaal te bepalen. Voor klasse A/B is Bilinga ingedeeld in klasse D50. Daarmee behoort het tot de houtsoorten met de hoogste rekenwaarden voor de buig-, trek- en druksterkte, de elasticiteitsmodulus, enzovoort.
Kwaliteit
Bilinga wordt onderscheiden in drie kwaliteitsklassen, namelijk A, B en C (NEN 5480). Klasse A stelt de hoogste eisen aan sterkte en/of uiterlijk zoals draadverloop, kwasten, scheuren en vervormingen.
In de Nederlandse Norm NEN 5493 (voorheen NPR 5493), Kwaliteitseisen voor loofhout in grond-, weg- en waterbouwkundige werken en andere constructieve toepassingen, zijn 8 toepassingscategorieën vastgelegd:
– Loopdekken/vlonderdelen
– Brugdekken en planken voor aanlegsteigers;
– Constructiehout
– Horizontale leuningen
– Beslagen palen
– Gezaagde palen
– Ronde palen
Voor elke categorie is vastgelegd welke onvolkomenheden mogen voorkomen en in welke mate. Onvolkomenheden zoals hart, kwasten, mechanische beschadigingen, scheuren, spint en vervorming gemeten over de gehele lengte. Ook zijn normen vastgelegd voor het vochtgehalte en het uitvoeren van partijkeuringen.
