Abachi Hout

Abachi / Ayous  is licht in gewicht, geel van kleur en heeft een typische geur. Het kernhout is vers witachtig tot crèmegeel, aan licht blootgesteld tot goudgeel nakleurend. Er is geen duidelijk verschil tussen kern en spinthout. De nerf is matig tot grof te noemen. Deze warmte geleidende houtsoort wordt veel gebruikt in de saunabouw, meubelindustrie, voor binnenwerk van meubelen, wand-en plafondbetimmeringen, in de modelmakerij voor de metaalgieterij. Vanwege het lage gewicht wordt het ook als grondhout in de jachtbouw toegepast. Abachi laat zich zowel met handgereedschap als met machinaal gereedschap makkelijk bewerken. Het gereedschap dient echter wel zeer scherp te zijn om een glad oppervlak te krijgen. Abachi wordt veel gebruikt voor doeleinden waar een licht, gemakkelijk te bewerken houtsoort is vereist en waar geen eisen aan duurzaamheid of sterkte worden gesteld. Bijvoorbeeld in de  meubelindustrie voor binnenwerk van meubelen, wand- en plafondbetimmeringen, in de modelmakerij voor metaalgieterij, bij orgel- en pianobouw en voor carrosseriebouw, onder andere caravans. Ook veel gebruikt voor triplex, meubelplaat, lijsten, binnenwerk van deuren, bezemstelen en saunabanken.

Contact

Eigenschappen

Naam: Abachi/Ayous
Groeigebied: Tropisch West-Afrika
Botanische naam: Triplochiton scleroxylon K. Schum
Duurzaamheidsklasse: Kernhout klasse 5 en gevoelig voor verblauwing
Sterkteklasse: Niet bekend
Kunstmatig gedroogd: 12 – 14 %
Volumieke massa:
(370-)390(-450) kg/m3 bij 12% vochtgehalte

Geschikt voor: saunabouw,  wand- en plafondbetimmeringen en binnenwerk van deuren
Te bewerken: Gemakkelijk te bewerken met zowel handgereedschap als met machinaal gereedschap. Zeer scherp gereedschap is noodzakelijk om een glad oppervlak te krijgen

< Bekijk de gehele datasheet

Abachi saunalatten

Voorraad

Door onze voorraad rondhout en gekantrecht kunnen wij aan uw specifieke wensen voldoen. Stammen zagen op de door uw gewenste diktes én drogen.

Abachi / Ayous 
Dikte (mm) Breedte (mm) Lengtes (cm) Bewerkingen
21 80 110 tot 420 4-zij geschaafd, ronde kanten
Bekijk de tekening
52 80 en breder 215 oplopend tot 445
65 80 en breder 280 oplopend tot 445
80 80 en breder 280 oplopend tot 445

Naast de standaardmaten kunnen we ook stammen speciaal op maat zagen, vraag naar de mogelijkheden.

 

< Terug naar Houtsoorten

  • Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.