CE-Markering Constructiehout

Per 1 januari 2012 kan Azobé geleverd worden met CE markering volgens de NEN 5493 of B(ritish) S(tandard) norm. Vanaf 1 januari 2012 wordt het aanbrengen van een CE-merk op constructiehout namelijk veelal verplicht. Doel van het CE-merk is de handelsbeperking binnen de Europese Unie weg te nemen. Met de CE markering verklaart Boogaerdt Hout dat het product beantwoordt aan de bepalingen van de referentiedocumenten (conformiteit) en dat het dus overal in de Europese economische ruimte mag worden verhandeld. Klik hier om ons CE-certificaat in te zien.

Brand

Het Bouwbesluit stelt eisen aan de brandeigenschappen van bouwmaterialen om de kans op het ontstaan en snelle ontwikkeling van brand te beperken aangezien mensen voldoende vluchttijd moeten krijgen. Er gelden verschillende brandeisen voor producten met of zonder CE-markering. Producten met CE moeten voldoen aan een Eurobrandklasse volgens NEN-EN 13501-1. Producten zonder CE moeten óf voldoen aan een Nederlandse brandklasse volgens NEN 1775 óf aan een Eurobrandklasse.

Zowel voor vloeroppervlakken als niet-vloeroppervlakken bestaan zeven Eurobrandklassen: A1, A2, B, C, D, E en F. Bij vloeren staat er achter iedere klasse een subscript fl (=floor). A1 is de hoogste klasse; de producten die hieronder vallen, leveren geen enkele bijdrage aan een brand. Wanneer een product niet is getest of niet voldoet aan klasse E, wordt het ingedeeld in F. Naast de klassering voor ontstaan en uitbreiding van brand moet ook informatie over de klassering voor rookontwikkeling bekend zijn.

Azobe vloeren, trappen, vluchtwegen én brand

Basiseis voor beloopbare oppervlakten is ten minste Eurobrandklasse Dfl. Voor het bruikbaar blijven van vluchtwegen mag zich daar niet snel brand ontwikkelen. De materialen moeten daarom voldoen aan de strengere voorwaarden inzake de bijdrage tot brandvoortplanting (norm Eurobrandklasse Cfl).

De brandklasse van een houtenvloeroppervlakte is afhankelijk van diverse aspecten zoals volumieke massa, dikte en eventuele afwerking. Voor houtsoorten met een soortelijk gewicht boven de 790 kg/m³, waar Azobe ook invalt, is het zeer aannemelijk dat zij voldoen aan NL-brandklasse Cfl. Onderzoek heeft aangetoond dat met een dikte van 45 mm Azobe kan voldoen aan brandklasse B-s1.

Western Red Cedar
  • Neem contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.