Forestlines Padoek forest lines

Brandklasse B in Houten gevelbekleding

Hout is één van de meest duurzame bouwmaterialen ter wereld, maar scoort slecht op het gebied van brandveiligheid. Het Forest lines® systeem maakt het schier onmogelijke nu mogelijk, waarbij met onbehandeld hout tot een brandklasse B s1 d0 wordt behaald in een dichte gevelbekleding. Een concept dat dit jaar al zes awards mocht ontvangen, waaronder de prestigieuze Red Dot Award, European Product Design Award en de Iconic Awards.

Forest lines® combineert een innovatief aluminium extrusieprofiel met onbehandeld hout in een dichte gevelbekleding. “De afgelopen vier jaar hebben we het systeem uitvoerig getest en onderworpen aan vele brandtesten. Het resulteert nu in de allereerste dichte gevelbekleding met onbehandeld hout die voldoet aan brandklasse B s1 d0,” zegt Steven Paulussen, met gepaste trots. “Een brandklasse B met onbehandeld hout werd tot voor kort onmogelijk gehouden door alle Europese wetenschappelijke centra, waaronder het WTCB en Centrum Hout.”

Forest Lines/ForestlinesInnovatief extrusieprofiel
Aan de basis van de uiterst gunstige brandklasse ligt een innovatief extrusieprofiel. “Het aluminium profiel zorgt ervoor dat het percentage brandbaar oppervlak aanzienlijk vermindert, wat resulteert in een lagere Total Heat Release”, legt Paulussen uit. “Aluminium is na goud, zilver en koper de vierde beste warmtegeleider ter wereld. In Forest lines® onttrekken de aluminium profielen de warmte uit het hout. Ze zorgen als het ware voor een verkoelend effect en verdelen de warmte over een veel groter oppervlak. Dat maakt de gevel veel langer bestendig tegen brand.”

Minder gekende houtsoorten
Het aluminium extrusieprofiel grijpt telkens aan weerszijden over de gehele lengte in de houten latten. “Daarmee hoeven de latten niet op de achterconstructie samen te komen en dat resulteert in 50% minder zaagverlies op een project. Standaard worden de extrusieprofielen in RAL 9005 geleverd, waarmee Forestlines de uitstraling heeft van een open gevelbekleding, maar met een ongezien sterke brandreactieklasse.” Forestlines® optimaliseert bovendien elke houtsoort. “Met enkele hardhoutsoorten halen we brandklasse B, maar ook minder gekende houtsoorten uit bijvoorbeeld het LKTS-programma (Lesser Known Timber Species) zijn nu perfect onbehandeld toepasbaar als gevelbekleding.”

Forestlines® is Europees gepatenteerd en wint de ene na de andere award. “Ons systeem lost een heel groot vraagstuk op in de bouw, aangezien er nu gebruik gemaakt kan worden van één van de meest duurzame bouwmaterialen ter wereld. Onbehandeld, welteverstaan. Daarmee is het uitermate circulair en hoeft het bij einde levensduur niet als gevaarlijk afval te worden beschouwd, zoals vele geïmpregneerde houtsoorten.”

Bron: Facade 360. Meer info: Forest lines®

Naar overzicht